Awesome Stories
Upcoming Events
NutriMed BLOG | Prehrana
Uz masti i proteine, ugljikohidrati su jedan od tri makronutrijenta u našoj prehrani čija je glavna funkcija opskrba tijela primarnim gorivom ili izvorom energije, glukozom.
Ugljikohidrati su našem tijelu omiljeni izvor energije – brzo djeluju i čisto sagorijevaju u usporedbi s mastima i proteinima, koje naše tijelo također može sagorjeti kao gorivo.
Prehrambene masti ili lipidi imaju važnu ulogu u ljudskoj prehrani i bitni su sastojci zdrave prehrane. Ulja i masti (dalje nazvane "masti"), s jedne strane, tijelu daju energiju, osiguravaju esencijalne masne kiseline, doprinose apsorpciji vitamina topivih u mastima (A, D, E i K) i djeluju kao strukturni elementi staničnih stijenki. S druge strane, visok unos masti povezan je s pretilošću, dijabetesom tipa 2, rakom i koronarnom bolešću.
Konzumiranje nutritivno guste (bogate) hrane može poboljšati vaše zdravlje. Način na koji kuhate hranu ima veliki utjecaj na sadržaj i količinu hranjivih tvari u hrani, te može dovesti do netočne procjene unosa hranjivih tvari.

Vjerojatno ste već iz različitih izvora čuli da je prerađena (procesirana, eng. processed) hrana jedna od najmanje zdravih opcija za vaše tijelo, da baziranje prehrane na takvim namirnicama potencijalno može dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema, kao i da se preporučuje da ograničite ili posve izbacite iz uporabe prerađenu hranu.

Vi ste ono što jedete. Ili točnije, vi ste ono čime hranite trilijune mikroorganizama koji žive u vašim crijevima. Uravnotežen i zdrav crijevni mikrobiom neophodan je za optimalnu imunološku funkciju i otpornost, a i zajednica crijevnih mikroba kao i njihovi metaboliti utječu na vaše zdravlje u cjelini.

Pojam prehrana obuhvaća toliko mnogo koncepata, ideologija i teorija da je teško pratiti što je ispravno, što nije ili što je najnoviji trend. Odabir odgovarajuće hrane za neke ljude može stoga biti zbunjujući i stresan. Budući da se nutricionizam kao znanost o prehrani stalno mijenja i razvija, tražimo od stručnjaka da nam kažu što uključiti, a što izbjegavati u svojoj prehrani.